Software COnfigurable Multidiscipline Switch

(SCOMS)

 

Projektin tavoitteena on kehittää hybridi-kytkinlaitetekniikka, joka pystyy kytkemään samanaikaisesti sekä 64 kbit/s- että solupohjaista ATM-liikennettä ja jolla on täydellinen ohjelmallinen konfiguroitavuus. Kytkinkonsepti perustuu VTT:llä kehitettyyn FSR-tekniikkaan. Projektissa FSR:stä kehitetään hybridi-kytkentäkonsepti ja siihen ohjelmistot 64k- ja ATM-liikenteen ohjaamiseen ja kytkemiseen. Lisäksi kehitetään ATM-liitäntöjä (esim. ADSL ja PDH/E1) sekä digitaalisia televerkkoliitäntöjä (esim. PDH/E1 ja nx64 kbit/s).

Projekti jakaantuu kahteen osa-alueeseen jossa hardware ratkaisut kehittää VTT ja ohjelmistot TKK. Seuraavassa esitellään SCOMS-projektin ohjelmistot eli TKK:n osuus projektista.

 

 

SCOMS-ohjelmistot

Työntekijät

Projektissa olevat TKK:n tutkimusapulaiset ovat jakaantuneet Lappeenrantaan ja Helsinkiin. Henkilöt ja heidän yhteystiedot on lueteltu taulukossa 1.

 

Nimi

Yhteystiedot

Sami Raatikainen

05 624 3351

sami.raatikainen@lut.fi

Timo Pärnänen

05 624 3352

timo.parnanen@lut.fi

Jussi Turunen

05 624 3351

jussi.turunen@lut.fi

Saku Vaittinen

05 624 3352

saku.vaittinen@lut.fi

Samu Uimonen

05 624 3352

samu.uimonen@lut.fi

Teemu Tynjälä

09 451 5236

tjtynjal@tcm.hut.fi

Jari Katajavuori

09 451 4739

jari.pusa@tcm.hut.fi

Harri Sunila

09 451 5257

harri.sunila@tcm.hut.fi

Taulukko 1. Tutkimusapulaiset ja yhteystiedot 1.2.1999

Projektin julkaisut



Projektin tiimoilta tehdyt julkaisut ovat nähtävillä (vähintään tiivistelmät) tässä osoitteessa.

 Perustana oleva Tove-ohjelmistoarkkitehtuuri

Tove-projektin tuloksena syntyvä CORBA:n avulla hajautettu ATM-kytkimen ohjausohjelmisto tulee olemaan myös SCOMS-ohjelmiston runko. Ohjelmiston hajautettu rakenne mahdollistaa uuden toiminnallisuuden lisäämisen verraten helposti ja jo Tove-projektissa on pyritty ottamaan huomioon SCOMSin tuomia vaatimuksia. Tämän ansiosta Toven ohjelmisto soveltuu käyttöön sellaisenaan ja SCOMSissa voidaan keskittyä lisäämään uutta toiminnallisuutta ja uusia protokollakokonaisuuksia ilman että olemassaolevaa koodia tarvitsee muokata merkittävästi. Ohjelmisto on hajautettu CORBAn välityksellä eri toimintoja suorittaviin moduleihin. Modulit voivat sijaita fyysisesti eri koneissa.

 

hajautus.JPG (29528 bytes)

Kuva 1 Tove-ohjelmiston arkkitehtuuri

 

 

TOVE-projektin modulit

Seuraavassa kuvataan tarkemmin jokaisen modulin merkitystä ja toimintaa. Osa moduleista on vielä toteutukseltaan keskeneräisiä, ja niiden kehitystä jatketaan SCOMS:ssa. Kaikki modulit tulevat kuitenkin kuulumaan SCOMS-arkkitehtuuriin.

 

 

OMG:n yleiset tai sovellusriippuvat CORBA-palvelut

Seuraavat modulit ovat projektissa hyödynnettävät CORBA-palvelut. Osa on kaupallisia valmiita palveluja (NS ja ES), ja osa projekteissa kehitettyjä/jatkokehitettäviä palveluja.

 

 

TOVE-projektista saatavat protokollat

Tove-projektin lähtökohtana oli ITU-T:n määrittelemien laajakaista-ISDN-verkon signalointiprotokollien toteuttaminen VTT:n FSR-kytkimen ohjaamiseksi. Tämä on tarkoittanut käytännössä seuraavien protokollien toteuttamista:

Kytkimen ohjausprotokolla on GSMP (General Switch Management Protocol), joka on IETF:n määrittelemä, alunperin Ipsilonilta (nykyinen Nokia Silicon Valley) peräisin oleva protokolla (RFC 1987).

 

tovepino.jpg (42058 bytes)

Kuva 2 TOVE:n protokollapinot

 

 

SCOMS:in tuomat lisäykset ja muutokset Toven ohjelmistoon

Tove-ohjelmisto on tarkoitettu ATM-kytkimen ohjaamiseen, mutta SCOMS-kytkimen ohjausohjelmiston on pystyttävä ohjaamaan tämän lisäksi myös 64 kb/s PDH-kanavien kytkentää, tukemaan interworking-toimintoja ATM- ja PDH-verkkojen välillä sekä kontrolloimaan hajautettua IP-reititystä natiivi-IP-siirtoa tukevilla liityntäkorteilla, mahdollisesti myös interworking-toimintoja ATM- tai PDH-verkon ja IP-verkon välillä. Tämä vaatii seuraavia muutoksia ja lisäyksiä Toven ohjelmistoon:

scomspino.jpg (53738 bytes)

Kuva 3 SCOMS:n protokollapinot