Tietokoneverkot
Kotitehtävä 9
Arno Lindroos
41065h
Ti N
alindroo@vipunen.hut.fi
pgp avaimeni löytyy .plan tiedostosta


HTML


1. HTML

HTML eli Hypertext Markup Language on web-dokumenttien SGML-pohjainen kieli. Vastoin yleistä väitettä sen tuntemisesta on huomattavaa apua, vaikka dokumentteja ei suoraan kirjoittaisikaan sillä. HTML on tämän hetken "kuuma peruna" ja todennäköisesti tulee olemaan sitä vielä ainakin muutamia vuosia (jos ei enemmänkin), joten jos puuhailet tietokoneiden parissa, on siihen hyvä tutustua edes vähän [1].

1.1. Editointi

HTML-dokumentteja voidaan luoda/editoida niin perinteisissä tekstieditoreissa kuin WYSIWYG-editoreissakin (What You See Is What You Get). Suosittelen ehdottomasti aloittelevalle HTML:n editoijalle WYSIWYG-editoria, kuten Netscape 3.0 Gold:ssa. Sellaisessa perusasiat onnistuvat huomattavasti helpommin ja mikäli haluaa päästä enemmän sisälle HTML-koodiin voi aina vilkaista dokumenttinsa lähdekoodia tehtyään siihen muutoksia. Kuitenkaan WYSIWYG-editorit eivät tue läheskään kaikki esimerkiksi HTML 3.2 ominaisuuksia (useimmat eivät), kuten mm. kehysrakenteita, joten harjaantuneemmalle editoijalle suosittelen ehdottomasti joko perinteisen teksti- ja WYSIWYG-editorin käyttöä tai siirtymistä jopa kokonaan teksti editorin käyttöön. Mikäli käytössäsi ei ole muuta kuin tekstieditori, niin alla on esitetty tyhjän dokumentin pohja, josta voi lähteä liikkeelle. Sitten tutustumalla johonkin HTML-oppaseen lähtee editointi käyntiin yllättävän helposti ilman sen suurempaa asiantuntemusta. Dokumentin lopussa on muutamia linkkejä HTML-oppaisiin. Hyvä on vielä editoidessa muistaa, että selaimissa on hyvin vaihtelevasti tukea erilaisille HTML:n ominaisuuksille, joten kannattaa hiukan aina miettiä mitä kaikkea dokumenttiinsa liittää, jotta mahdollisimman moni kykenisi lukemaan dokumenttisi.

Tyhjä dokumenttipohja:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Tyhj&auml; dokumenttki</TITLE>
<META NAME="Author" CONTENT="Arno Lindroos">
<META NAME="GENERATOR" CONTENT="Mozilla/3.01Gold (Win95; I) [Netscape]">
</HEAD>
<BODY>
Tähän tulee sitten varsinainen dokumenttisi.
</BODY>
</HTML>

Sen lisäksi, että voit editoida HTML:ää editoireilla on tarjolla vielä muitakin mahdollisuuksia. Useissa uusimmissa ohjelmissa, joissa editoidaan tekstiä tai vastaavia formaatteja on jo nykyään mahdollisuus tallettaa dokumentit myös HTML-formaatissa. Edelleen lähes missä tahansa formaatissa olevan tekstitiedoston voi nykyään konvertoida asianmukaiselle muunto-ohjelmalla HTML-formaattiin. Olemassa on myös ohjelmia HTML-formaatin tarkistukseen. Listan erilaisista muunto-ohjelmista löydät TÄÄLTÄ [3].

1.2. HTML ominaisuuksia

HTML:n avulla voit luoda dokumenttiisi perusrakenteiden lisäksi mm. [3]:

Näistä löydät tarkempaa HTML-oppaista.

2. Internet-resurssien merkitseminen lähdeluetteloon

HTML alkaa olla siinä määrin yleisesti käytetty formaatti, että sen standardoimiseksi niin ominaisuuksien kuin asioiden esittämistavankin suhteen tehdään "standardoimista". Usein WWW:ssä löytyvien dokumentti lähdeluetteloon kuuluu myös materiaalia, joka löytyy WWW:stä. Tällöin ne voidaan merkitä lähdeluetteloon kätevästi siten, että ne toimivat linkkeinä varsinaisiin lähdedokumentteihin. Tarkemman kuvauksen merkitsemisestä löydät TÄÄLTÄ.

3. HTML-oppaita

Alla on lueteltu muutamia HTML-oppaita. Näitä löydät hakukoneilla helposti lisää (kymmeniä, jos et satoja) ja varmasti sitä kautta myös mieleisesi oppaan. Alla olevilla pääset kuitenkin alkuun HTML:n kanssa.

3. Newssien keskustelu alueita

Alla esitellyt news-ryhmät ovat kaikki toistensa kaltaisia. Joillakin on enemmän asiaa kuin toisilla, mutta suurin osa materiaalista loytyy kaikilta alueilta. Painotus vain saattaa olla hiukan erilainen.


Lähdeluettelo:

[1] Sampo Kellomäki. Oleellista HTML:ää.
( **** Erittäin hyvä opas aloittejalle.)
<http://www.cs.hut.fi/%7Esampo/OleellinenHTML.html>

[2] Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö-kurssin WWW-ohjesivu.
( **** ohjeita, linkkejä erilaisiin apuohjelmiin ja lisätietoläteisiin.)
<http://mordor.cs.hut.fi/tik-76.115/ohjeet/www-ohje.htm>

[3] Maran Wilson. HTML Quick Reference V 1.2 (Including HTML 3.2, IE, and Netscape Extensions.).
( ***** Erinomainen tiivis ajantasalla oleva HTML-opas.)
<http://sdcc8.ucsd.edu/~m1wilson/abouthtm.html>